Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
🌿🪴BYLINKY🪴🌿
Mít v kuchyni malou bylinkovou zahrádku, to je pro spoustu lidí splněný sen. Člověk by snadno mohl nabýt dojmu, že mu doma snadno poroste cokoliv. Jenže je to trochu složitější a zdaleka ne každá voňavá bylinka prostředí kuchyně vytrvale snese. Které druhy patří mezi odolné? Které vám v kuchyni vydrží po celý rok?
Opravdu nenáročné a jednoduché exempláře? Následující bylinky a zelené koření si rostou v podstatě samy, a moc vaší péče nepotřebují. Liší se jen rychlostí růstu, přičemž „trávy s vůní“ paří mezi kousky s podstatně rychlejším obratem, než exotické keříky. Bát se ale nemusíte žádné z nich.
NAŠE KRÁSNÁ KOLEKCE
https://www.adamoliver.cz/178995203/e-search?q=bylinky
S pažitkou rozhodně mít problém nebudete. Nežádá si zvláštní přísun světla, a vystačí s trochou vody. A pokud rozumně rozvrhnete sestříhávání tak, aby jí vždy alespoň třetina v květináči zbyla, velmi snadno zase obrazí znovu do růstu. Chybu neuděláte ani s mátou. Roste jako plevel. Příjemný a voňavý plevel. Rádi ji máme také za to, že krásně pročistí vzduch, odhání octomilky a drobné mušky. Jen je trochu agresivní vůči ostatním bylinkám, takže se ji vyplatí držet odděleně. A něco opravdu nenáročného? Zkuste třeba citronovou trávu (voňatku citronovou). Zvládnete ji vypěstovat i hydroponicky, bez substrátu.
Dobromysl obecná, po přesušení známější jako oregano, téměř nemá chybu. Zádrhel je v tom, že si žádá opravdu dost světla, a co nejdéle v průběhu dne. To víte, ve Středomoří je trochu jiné klima, a v průměrné kuchyni je sice dost tepla, ale se sluníčkem to už tak slavné nebývá. Rozmarýn lékařský? Nádhera v květináči. Jen pozor, protože tady také panuje po světle značná poptávka. A současně už je citlivější k přehnané zálivce, raději má sušší písčitý substrát.
Ještě více „ladění“ je pak s mateřídouškou. Je skvělá, jen si nejspíš bude říkat o světlo navíc. Bude asi chvilku trvat, než jí najdete optimální místo. Ale pak zase dlouho vydrží. Koriandr? Je to asi nezábavnější (miříkovitá) mrkev v kuchyni. Zvlášť, když se vám podaří sehnat nízce-rostoucí odrůdu. Ať už fandíte mexické, arabské nebo asijské kuchyni, s touhle bylinkou vedle nesáhnete. Dobře snáší sestříhávání, pokud jí poskytnete dostatečný čas na vzpamatování. Jen kdyby toho světla bylo víc: v mírném stínu roste také, ale zdaleka tolik nevoní.